Afvallen? Voedingscoach en personal trainer Silvolde, Oude IJsselstreek - wat doe ik
Wat doe ik


Na mijn eigen hoofdstuk afgesloten te hebben, voelt het als mijn taak om mijn succes te delen en andere mensen te begeleiden en coachen tijdens hun strijd tegen de overtollige kilo’s. Ik wil mensen inspireren en motiveren om ook gezond(er) te worden, want als ik het kan dan kunt u het ook! U moet alleen weten hoe… Helaas staat het internet (en boeken) vol met de meest gekke diëten en een hoop nonsense. Het lijkt zo mooi een dieet waarmee je 5 kilo per week kunt afvallen, maar het is echt te mooi om waar te zijn. Helaas zijn dit vaak ongezonde diëten en bovendien niet vol te houden. Uiteindelijk bent u weer terug bij af, of zelfs aangekomen. Ik wil u hiervoor behoeden en u op een verantwoorde en gezonde manier laten afvallen. Op deze manier zult u hier uw hele leven profijt van hebben en dat is toch wat u wilt? Een diploma op zak lijkt zo waardevol, maar wat eigenlijk nog veel waardevoller is, is mijn eigen ervaring op dit gebied. Dit maakt mij onderscheidend van de vele voedingscoaches/ gewichtsconsulentes/ diëtisten en personal trainers die er al zijn. Ik heb zelf in de praktijk meegemaakt hoe moeilijk dit proces kan zijn en helaas kunnen er veel valkuilen en barriëres liggen op de weg naar succes. Maar het is een kwestie van volhouden en door blijven gaan. Afvallen is niet alleen een fysiek proces, maar ook vooral een mentaal proces. En juist door dit zelf te hebben ervaren, kan ik u hierin op de juiste manier begeleiden en coachen. Waarom ik besloot om naast voedingsdeskundige ook personal trainer te worden

Naast mijn omscholing op het gebied van voeding (HBO voeding en diëtetiek en HBO voeding en sport), heb ik mij ook in de sport omgeschoold en ben ik opgeleid tot internationaal erkend personal trainer (NASM certified). Op het gebied van het geven van groepslessen heb ik de volgende opleidingen/ cursussen gevolgd: bootcamp trainer 2.0, Les Mills BODYPUMP instructor en Les Mills BODYBALANCE instructor. Ook de keuze tot omscholing op het gebied van sport is ontstaan door ervaringen die ikzelf met trainers in het verleden heb gehad tijdens mijn eigen afvaltraject. In de verschillende sportscholen waar ik kwam, liep ik elke keer weer tegen het feit aan, dat de trainers weinig oprechte interesse en empathie toonden. Ze hadden nauwelijks inlevingsvermogen in hoe het is om met een veel te zwaar lichaam te sporten en zagen niet welke lichamelijke maar ook zeker psychologische beperkingen dit met zich meebrengt. Hieronder lees je mijn eerste sportschoolervaring en ik ben bang dat velen zich hierin op één of andere manier zullen herkennen:


‘’ Enigszins beschaamd en met veel tegenzin liep ik een sportschool binnen. Dit was een grote drempel. Allemaal mensen die in mijn ogen hartstikke slank waren en toch nog steeds ontevreden over hun lichaam spraken. Mensen die bezig zijn met de spiegels, puur voor het esthetische beeld. En daar kwam ik dan, veel te zwaar, in een oude sportoutfit die inmiddels ook al te strak zat. Hoe moeilijk dit ook voor mij was, ik probeerde mij eroverheen te zetten want ik kwam daar voor mijn gezondheid.

Ik had een afspraak met één van de fitnesstrainers voor mijn eerste training. Aardige man, eerst even een kort praatje gemaakt over koetjes en kalfjes. Ik merkte dat hij zijn best deed empathie te tonen (dit leer je ten slotte in de boekjes), wat eigenlijk erg gespeeld en niet oprecht overkwam. Daarna gingen we van start. De beste man liet mij 20 burpees doen met een lichaam dat bijna 50 kilo te zwaar was, pijnlijke knieën en een pijnlijke scheenblessure. Ik wilde mij niet laten kennen, want van nature ben ik altijd een persoon geweest die vecht om iets te bereiken. Iedere keer dat ik de lucht in sprong, vloog mijn t-shirt omhoog en kwam mijn buik eronder uit, midden in een drukke sportschool. De blikken van mensen kwamen binnen. Ik voelde mij verschrikkelijk op dat moment. Dit was pure vernedering, maar ik bleef doorgaan want ik wilde de opdracht voltooien. Nadat de trainer na een uur mijn trainingsschema had afgerond, liep ik drijfnat en hijgend richting de kleedkamers. Nog een keer langs al die mensen die naar mij keken toen ik mijzelf voor schut zette. Het liefste wilde ik mij hier nooit meer vertonen.

Door dit alles zelf te hebben meegemaakt, begrijp ik heel goed hoe groot de stap kan zijn om een sportschool binnen te lopen. Ik heb zelf gevoeld hoe belangrijk het is dat iemand die jij in vertrouwen neemt, inlevingsvermogen heeft en weet hoe hij of zij een ‘veilige’ en enigszins prettige omgeving kan creëren om iemand op zijn gemak te stellen. De trainer in kwestie had dit helaas niet en wanneer ik niet die sterke drang had gehad om mijn doel te bereiken, was ik hier afgehaakt. Het viel mij op dat ik dit vaker tegenkwam in verschillende sportscholen waar ik destijds ben geweest. Gebeurt dit opzettelijk? Nee, dat geloof ik niet. Het is puur een gebrek aan inlevingsvermogen, oprechte interesse, mogelijke vooroordelen en wellicht een tekortkoming van aandacht dat hieraan besteed wordt in de opleidingen. Deze trainer had misschien liever een spannend split-schema gemaakt voor een man voor meer musscle gains, in plaats van weer een schema voor de zoveelste die wil afvallen. Ik geloof in pure en oprechte interesse in de mens, die voor hulp aanklopt bij mij als expert om zijn of haar doel(en) te bereiken. Zowel ieder mens als ieder doel is uniek. Ik vind het de taak van een fitnessprofessional om van iemands doel, tevens je eigen doel te maken en samen de uitdaging aan te gaan om het maximale eruit te halen op de manier die bij iemand past."

Dit inspireerde mij om de coach en personal trainer te willen worden, die ik zelf destijds niet heb gehad, maar die ik in mijn moeilijke tijd juist had willen hebben.


Mijn werkwijze

Waar de meeste collega’s u een voedingsschema mee zullen geven waar u zich strikt aan dient te houden, onderscheid ik mij met mijn werkwijze. Helaas blijkt vanuit de praktijk dat veel mensen zo’n voedingsschema een aantal weken vol houden, maar hier uiteindelijk mee stoppen. En wat heeft u dan geleerd? Ik wil u leren om zelf gezonde (voedings)keuze’s te maken. Ik reik u adviezen, tips en tools aan waar u uw hele leven wat aan zult hebben. Mijn adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en de richtlijnen 'Goede Voeding' van de Gezondheidsraad. Afvallen en gezonder worden is geen dieet, het is de keuze om u een gezonde levensstijl eigen te maken. Iedere persoon is anders, mijn adviezen zullen aansluiten bij u als persoon en bij uw situatie, anders is dit immers ook niet vol te houden. Ik wil samen met u kijken hoe dit voor u te realiseren is, zodat u straks zelf uw eigen succesverhaal wordt.


Op zowel het gebied van voeding als personal training hecht ik veel waarde aan een evidence based benadering en maatwerk. Personal training op maat betekent dat ik niet alleen trainingsschema’s maak waarbij de keuze op de beste oefeningen met betrekking tot jouw doel ligt. Het gaat veel verder dan dat. Ik kijk ook naar jou als persoon en jouw situatie, jouw functionele capaciteit, houd rekening met eventuele klachten/bijzonderheden en jouw individuele belastbaarheid. De basis hiervan komt voort uit een wetenschappelijk trainingsmodel. Op deze manier gaan we veilig, systematisch en progressief te werk, waardoor je op de meest efficiënte manier jouw doel(en) zult bereiken. Verder kijk ik wat er nodig is en waar jij behoefte aan hebt om net die extra stap te maken, die extra oefening te doen en die extra kilo eraf te trainen. Ik laat je dingen doen waarvan ik weet dat je ze in je hebt en die je zelf in je eentje nooit voor mogelijk zou hebben gehouden. Zo ben je in staat het maximale uit je training te halen, zodat jij trots en voldaan weer de deur uitgaat.


De kracht van personal training zit hem dus in alle aandacht die voor 100% op jou gericht is. Er wordt gekeken wat er specifiek voor jou als persoon nodig is om op de beste en snelst mogelijke manier jouw doel(en) te bereiken. Personal training onderscheidt zich dus echt van de groepstrainingen. De groepstrainingen zorgen voor algehele fitheid en zijn vooral erg leuk om te doen als extraatje, voor de afwisseling of om te trainen in groepsverband. Het zijn algemene totaaltrainingen voor een hele groep, die niet op een individueel doel kunnen worden afgestemd. Heb je dus hele specifieke doelen? Dan raad ik je echt aan om voor personal training te kiezen, omdat je hier dan veel meer aan hebt.


De focus van mijn website ligt voornamelijk op het begeleiden van mensen die willen afvallen en fitter worden. Omdat ik echter als personal trainer allround ben opgeleid, kan ik je ook helpen met sportspecifieke doelen (bijvoorbeeld ter ondersteuning van eventuele andere sporten). Daarnaast heb ik mij hierin gespecialiseerd op het gebied van voeding (HBO voeding en sport),om zo met voeding het maximale uit je sportprestatie te halen.